Använd magnesiumstearat i din tablettillverkning

Tabletterna blir klara snabbt och är snyggare att se på. Ibland glömmer man bort att det ska finnas släppmedel i tabletter. Om man inte använder det blir tabletterna svåra att ta ur formen.

Om du vill kan du testa att använda magnesiumstearat. Det gör att tabletterna kan hanteras lättare. Då är de snabbt redo för paketering och distribution.

Men vad är magnesiumstearat?

Det är inte konstigt att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter då det är vad det handlar om. Det rör sig faktiskt om en slags ätbar tvål som består av salt och som har två delar stearat och en del magnesium.

Med Magnesiumstearat blir ytan blank. Dosera mellan 0,5 till 1%. Du kan köra det i max 5 minuter. För lång blandningstid kan förstöra tabletten.

Magnesium stearat kan inte lösas av vatten. Det levereras som ett pulver som du sedan pressar tabletterna av. Självklart är det säkra ämnen.

Snabb produktion är ett måste

Det ska gå fort idag. Idag kan man köra tillverkningen utan stopp. Med en automatiserad process kan tabletterna dessutom köras direkt till paketering.

Inga mänskliga händer behöver lägga sig i produktionsprocessen och det minimerar också risken för att det kan komma med bakterier i tabletterna. Fel kommer alltid att inträffa men då kan man rätta till det och fortsätta produktionen.

En tablettpress kan göra upp till 3 000 tabletter i timmen. Den har då ett stanshuvud. Det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då är det en verklig snabb tillverkning.

Ibland måste pressningen avbrytas för service. tablettslagning
I varje fall inte då man använder sig av magnesiumstearat som släppmedel.

Stansen måste kunna jobba fritt utan avbrott. Ibland kan maskinen jama, fastna, då måste hela produktionen avbrytas fram till det att felet är löst. Ibland tar maskinen skada av det.

dragerad

För att produktionen ska vara snabb och smidig så måste man alltså se till att dosera klibbmedlet rätt (upp till 20% är vanligt) samt använda 0,5 – 1% släppmedel som förhindrar den här typen av problem.

allt-fraktfritt.se säljer alla ingredienser du behöver.

En välplanerad produktion är viktig

Att göra tabletter kräver en god planeringsförmåga. Det gäller släppmedel i tabletter såväl som andra moment.

Med god planering så kan man spara pengar och tid. Att kontrollera släppmedlet är en sådan detalj. Då blir resultatet som du tänkt dig.

Men självklart måste du prioritera alla moment i tillverkningen lika noga.