Bättre och sämre socker

Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött samt energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker oftast om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker som bit- eller strösocker.

Det finns många annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk som Coca Cola är inte nyttigt.

Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i många skilda livsmedel så att producenterna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera skilda namn

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men har endast ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.

Inga kalorier samt noll GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men totalt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, fullkomligt kolhydratfria, bidrar till bara sötman och är superb till kaffe, te och liknande.

Sacketter skänker bara sötman.

Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp raskt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår väsentligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, ej någon laxerande verkan vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.